Penislengte

De penis wordt door veel mannen beschouwd als een belangrijk onderdeel van hun lichaam. Een stijve penis is een symbool van mannelijkheid. Daarom vinden veel mannen de lengte van hun penis belangrijk. Sommige mannen zijn ontevreden over de lengte van hun penis. Onzekerheid over de afmetingen en functie van de penis kan veel invloed hebben op het zelfvertrouwen en functioneren van mannen. Maar wat is eigenlijk een gemiddelde lengte?

Tot aan de puberteit is de penis meestal kleiner dan 4 cm. Door de invloed van het mannelijke geslachtshormoon testosteron groeit de penis in de puberteit. De grootte en omtrek van de penis variëren sterk tussen mannen. De lichaamsbouw en dus ook de penislengte worden grotendeels bepaalt door erfelijke factoren. De lichaamsbouw bepaalt de lengte van de penis dus een grotere man heeft vaak een grotere penis, maar dit geldt lang niet altijd. Er zijn ook andere factoren die de lengte en omtrek van de penis bepalen, zoals lichamelijke inspanning, temperatuur en angst. Te dikke mannen hebben een 2 maal zo hoge kans op een kleine penis en na een radicale prostaatverwijdering voor prostaatkanker kan de penis afnemen in lengte. Ras en leeftijd hebben geen invloed op de lente en omtrek van de penis.

De lengte en omtrek van de penis kunnen in slappe toestand, in erectie en door strekken van de slappe penis worden gemeten. Aan de lengte van een slappe penis is niet precies de lengte van de stijve penis te voorspellen. Dit komt omdat de toename in lengte en omvang bij een erectie niet bij iedere man gelijk is. Een korte slappe penis kan soms meer toenemen in lengte dan een langere slappe penis. Een redelijke betrouwbare maat voor de lengte van de penis in erectie is het meten van de gesterkte penis in slappe toestand. De gemiddelde lengte van een slappe gestrekte penis is 12-13 cm en in erectie 14-16 cm. Ook de omtrek van de penis in slappe toestand zegt weinig over de omtrek bij een erectie.  De gemiddelde omtrek is slap 9 cm en in erectie 12-13cm. Als de penis kleiner is dan 7 cm (slap gestrekt gemeten) dan is er sprake van een te kleine penis (micropenis). Dit komt voor bij 0.6% van de mannen.

De penis is lang niet altijd recht. 13% heeft een buiging van bovenaf gezien en 33% een buiging van opzij gezien.

De meeste mannen die vinden dat hun penis te klein is hebben een lengte en omtrek die normaal is. Als, bij een penis van normale lengte, de overtuiging dat de penis te klein leidt tot obsessie en sociale vermijding dan is er sprake van Body Dysmorfic Disorder (BDD).

Bij mannen met een gemeten te kleine penis kan een penisverlengende operatie worden gedaan waarbij de ophangbanden (ligamenten) van de penis aan het schaambeen worden losgemaakt en een deel van de penis in het lichaam naar buiten wordt gebracht. Dit geeft een lengte winst van 1 tot 3 cm.

Infographics over penislengte

Penislengte

Fictie en feiten over de lengte van de penis

Download de PDF

Fotolia 602328 XS

 

Auto-injectietherapie

Bij sommige mannen met een erectiestoornis kan als behandeling worden gekozen voor het inspuiten van een medicijn direct in de penis. Indien een man seksueel opgewonden is en een erectie wil hebben injecteert hij het medicijn in de penis waarna een erectie optreed. Dit wordt ook wel auto-injectie genoemd. Hierbij wordt meestal gebruik gemaakt van Androskat®, een combinatie van de werkzame stoffen papaverine en phentolamine.  Soms wordt het medicament Caverject® voorgeschreven, dat de werkzame stof Alprostadil bevat. Deze medicijnen zorgen voor een verwijding van de bloedvaten en een verslapping van de gladde spiercellen in het zwellichaam van de penis zodat de zwellichamen zich met bloed kunnen vullen en een erectie ontstaat. De injecties kunnen gebruikt worden als behandeling maar worden soms ook gebruikt bij onderzoek naar de oorzaak van een erectiestoornis. Na injectie wordt de penis na 2 tot maximaal 15 minuten stijf, zelfs zonder seksuele opwinding en de erectie houdt meestal ongeveer 20-60 minuten aan. De duur van de erectie is afhankelijk van de dosering en de oorzaak van de erectiestoornis.

Voordat u thuis auto-injectie gaat toepassen, wordt de techniek aangeleerd onder leiding van een physician assistant of uroloog . Deze bepaalt tijdens de instructie periode ook de dosis waarmee het mogelijk is om een erectie te krijgen.

Auto-injectie1Androskat® wordt aangeleverd in een ampul. De voorgeschreven hoeveelheid medicijn moet eerst in een injectiespuit opgezogen worden met een opzuignaald. Hierna vervangt u de opzuignaald voor de veel kleinere injectienaald. Caverject® wordt in  een kant-en-klaar spuit aangeleverd. Vervolgens pakt u de penis tussen duim en wijsvinger achter de eikel vast en strekt de penis. De naald van de injectiespuit plaatst u op de huid aan het begin van de penis (buikzijde) onder een hoek van ongeveer 45°. Vervolgens drukt u wordt de naald in de penis en spuit de inhoud van de injectiespuit langzaam in het zwellichaam.

Let op! Injecteer niet in een bloedvat of onder de huid want hierdoor kan een bloeduitstorting optreden en krijgt u geen erectie. Indien een injectie niet tot het gewenste resultaat leidt, mag de injectie niet direct herhaald worden en moet u minimaal 24 uur wachten. Hoewel eenmalig direct in een bloedvat injecteren geen direct gevaar voor uw gezondheid oplevert, zal dat bij herhaling van een injectie in een bloedvat wel kunnen gebeuren omdat u dan een hogere dosis injecteert. U mag niet zonder overleg met de physician assistant of uroloog afwijken van de geadviseerde dosering omdat dan de kans op bijwerkingen zoals een aanhoudende erectie (ook wel priapisme genoemd) toeneemt.

Bijwerkingen

Door de injectie kunnen een bloeduitstorting, een verdoofd gevoel in de penis, roodheid van de injectieplaats en een voorbijgaande pijn en zwelling van de voorhuid optreden. Een licht branderig gevoel tijdens injecteren is normaal. Indien u tijdens de injectie pijn voelt, moet u stoppen met injecteren. Ook kan na een injectie duizeligheid optreden. Dit kan een nadelige invloed hebben op de rijvaardigheid en het bedienen van machines.

Een injectie kan in enkele gevallen leiden tot een erectie die langer duurt u zou willen. Duurt de erectie langer dan 5 uur, koel de penis dan met een koud washandje of een cold-pack. (Let op! vermijd direct contact tussen een bevroren cold-pack en de huid) Neemt na het koelen de erectie niet af binnen een half uur neem dan direct contact op met het ziekenhuis  (ook ‘s nachts). De penis moet dan slap gemaakt worden. Dit kan door een injectie van met een medicijn of wanneer dit niet lukt, het leegzuigen van de penis met een injectiespuit. Dit dient om schade aan het weefsel van het zwellichaam te voorkomen. Als de penis namelijk te lang stijf blijft kan er een zuurstoftekort in de penis ontstaan, waardoor er onherstelbare schade aan de zwellichamen optreed en er geen goede erectie meer mogelijk zal zijn in de toekomst.

Bij regelmatig injecteren gedurende een langere periode kan plaatselijke littekenvorming in de penis optreden. Soms is deze littekenvorming pijnlijk tijdens een erectie en treed een kromstand van de penis tijdens erectie op. De littekenvorming verdwijnt meestal vanzelf na het stoppen met de injecties. Om de kans op littekenvorming te verminderen moet u afwisselend links en rechts in de penis injecteren en niet meer dan 2 maal per week.

Injectietherapie en andere geneesmiddelen

U kunt Androskat® veilig gebruiken in combinatie met andere medicijnen. Androskat® kan wel de werking van medicijnen die de bloeddruk verlagen, versterken. Indien u bloedverdunnende middelen gebruikt dient de injectieplaats 3 minuten te worden dichtgedrukt. Voorzichtigheid is geboden, wanneer u lijdt aan verhoogde oogboldruk (glaucoom) en aandoeningen waarbij bloeddrukdaling ongewenst is, zoals b.v. verlaagde bloeddruk. Roken vanaf een uur voor de injectie omdat dit de werking negatief kan beïnvloeden. Alcohol wordt afgeraden omdat dit de werking van Androskat® kan versterken, zodat de kans op een te lang durende erectie toeneemt.

Wanneer mag u geen Androskat® gebruiken? 

U mag Androskat® niet gebruiken indien u:

  • een aandoening van de penis, zoals b.v. kromstand, ontstekingen of plaatselijke verhardingen in de penis heeft.
  • een hartritmestoornis of ernstige hartziekte heeft.
  • sikkelcel-anemie heeft.
  • ernstige lever- of nierziekten heeft.
  • overgevoelig bent voor Androskat®

Bij twijfel kunt u overleggen met uw behandelde uroloog of de physician assistant.

Vergoeding

Auto-injectie therapie met Androskat® wordt vanaf 1 januari 2009 niet meer vergoed door de meeste ziektekosten verzekeraars. De kosten bedragen € 6,86 per injectie. In dit bedrag is de vergoeding die u aan de apotheek moet betalen voor de aflevering van de medicijnen, het zgn. aflevertarief, niet opgenomen.

Vacuümpomp

Een vacuümpomp is een kunststof buis die over de penis wordt geplaatst. Met een pomp (mechanisch of elektrisch) wordt een vacuüm aangebracht in de buis, waardoor bloed in de penis wordt gezogen en een erectie ontstaat. Een constrictiebandje, ook wel drukring genoemd, dat van tevoren om de buis is aangebracht, wordt van de buis afgeschoven naar de basis van de penis. Zo blijft de erectie in stand. Het constrictiebandje mag maximaal 30 minuten blijven zitten. Met een vacuümpomp kan 90 tot 95% van de mannen weer een aanvaardbare erectie kunnen krijgen ongeacht de oorzaak van de erectiestoornis.
Een nadeel van de vacuümpomp is dat voor het krijgen van een erectie tijd en vaardigheid met de pomp nodig zijn. Andere nadelen zijn dat de penis soms niet helemaal stijf wordt, er wat blauw plekken op de huid van de penis zichtbaar kunnen zijn en dat de penis koud kan aanvoelen. Ook kan het constrictiebandje kan pijnlijk aanvoelen. Het bandje zorgt ervoor dat de penis stijf blijft, maar houdt tegelijk het sperma tegen bij het klaarkomen. Na het verwijderen van het bandje zal alsnog wat sperma uit de penis druipen. Dit is niet gevaarlijk. Bij gebruik van een vacuümpomp volgens de gegeven instructie treden er geen ernstige complicaties op.

Als een patiënt wel zelf een erectie krijgt (zonder hulp) maar deze niet lang genoeg aanhoudt, dan kan hij een constrictiebandje gebruiken om de erectie in stand te houden.

Er zijn meerdere fabrikanten die vacuümsystemen voor de behandeling van erectiestoornissen leveren. De prijzen lopen uiteen. Of dit ook voor de kwaliteit geldt, is niet bekend. Er is geen vergelijkend onderzoek gedaan. Het is wel zo dat de duurdere systemen gegarandeerd goed van kwaliteit zijn.
De firma KESSEL Nederland levert 2 systemen, een mechanisch Manual Erection System en een elektrisch systeem Active Erection System. Klik op de video van  KESSEL Nederland voor uitleg:

Voor meer informatie kunt u www.erectiepomp.nl raadplegen. Bestellen kan via de website of de apotheek. De firma DAS Special Products levert de Urecta. Dit systeem maakt geen gebruik van elastische ringen die van de koker geschoven moeten worden. De omklemming van de penis wordt van opzij van het lichaam bediend. Bij urecta regelt u de klemkracht zelf met de luchtdruk van het minipompje. Voor meer informatie kunt u www.urecta.com raadplegen.

Wij hebben geen voorkeur voor één van de systemen. Bij vragen kunt u ons uiteraard wel om advies vragen.

De meeste ziektekosten verzekeringen vergoeden de aanschaf van een vacuümsysteem niet, maar wij raden u aan om altijd een verzoek tot vergoeding bij uw verzekeraar in te dienen. Indien nodig zal uw behandelende arts een medische verklaring hiervoor afgeven.

Muse

muse11MUSE® is een medicijn bedoeld om een erectiestoornis te behandelen. De werkzame stof Alprostadil zit in een pilletje dat wordt ingebracht in de plasbuis. De werkzame stof wordt in de zwellichamen van de penis opgenomen vanuit de plasbuis. Na toediening treedt na ongeveer 10 tot 15 minuten een erectie op die 30 tot 60 minuten kan duren. De reactie kan echter per patiënt verschillen. De MUSE® applicator is bedoeld voor eenmalig gebruik en kan na gebruik gewoon worden weggegooid.

Bijwerkingen

De meest voorkomende bijwerkingen van MUSE® zijn pijn in de penis (32%), brandend gevoel in de plasbuis (12%), pijn in de teelballen (5%), kleine bloedingen uit de plasbuis (5%), hoofdpijn (3%), duizeligheid (4%) en flauwvallen. Zeer zeldzaam krijgen patiënten een langdurige erectie. Ook is een verlengde erectieduur gemeld. Neem contact op met de dienstdoende uroloog als u langer dan 4 uur een erectie heeft. Na het gebruik van MUSE®, moet u geen autorijden of gevaarlijk werk doen binnen een uur na gebruik. Meld bijwerkingen aan uw behandelende uroloog!

Bijwerkingen bij de partner

De meest voorkomende bijwerking bij de vrouw is een lichte branderigheid of jeuk vaginaal. Het gebruik van een glijmiddel op waterbasis kan helpen om de vaginale penetratie makkelijker te maken. Gebruik een voorbehoedsmiddel als u niet zwanger wilt worden.

Wanneer mag u geen MUSE® gebruiken?

MUSE® mag niet worden gebruikt door mannen met sikkelcelanemie, leukemie, de ziekte van Kahler of bij allergie voor alprostadil. Ook bij zwangerschap van de partner mag MUSE® niet worden gebruikt. Voorzichtigheid is geboden bij mannen met de ziekte van Peyronie, een plasbuisvernauwing, een hypospadie, een ontsteking van de eikel (balanitis) of een acute of chronische plasbuisontsteking. Mannen bij wie seksuele activiteit wordt ontraden moet ook het gebruik van MUSE® worden afgeraden. Dit geldt ook voor mannen met instabiele hart- en vaat aandoeningen. Overlegd u met uw huisarts of uroloog als u twijfelt of u MUSE® mag gebruiken.

Hoe vaak mag ik MUSE® gebruiken?

Gebruik één applicator per keer dat u een erectie wilt krijgen, maar gebruik niet meer dan 2 applicators per 24 uur. Omdat het effect van MUSE® tot 1 uur kan aanhouden, wordt geadviseerd om minimaal 1 uur tussen 2 dosissen te laten vallen. Wees er zeker van dat uw vorige erectie volledig voorbij is voordat u een volgende dosis neemt.

Afspraak

  • 's-Hertogenbosch: 073-553 6010
  • Boxtel: 0411-656858
  • Zaltbommel: 0418-540027
  • Nieuwkuijk: 073-5532434

telefoon

Volg ons

Volg het Centrum Voor Urologie via Twitter

@CentrumUrologie

twitter