• Jeroen Bosch ZiekenhuisGebouw C, 1e verd. Ontvangst 3

 • EnthousiastEnthousiaste professionals

 • Jeroen Bosch ZiekenhuisModern en patientvriendelijk

 • 1
 • 2
 • 3

Innovatief & Initiatief

 • Mannenkliniek

  Mannenkliniek

  De mannenkliniek is bedoeld om specifieke mannelijke gezondheidsklachten te onderzoeken en te behandelen.

  Meer informatie
 • Bekkenbodemspreekuur

  Bekkenbodemspreekuur

  In het bekkenbodemspreekuur werken we optimaal samen om patiënten snel te behandelen voor bekkenbodem klachten.

  Meer informatie
 • Kinderurologie

  Kinderurologie

  De behandeling van kinderenbij afwijkingen van de urine-wegen of geslachsorganen is een specifiek aandachtsgebied.

  Meer informatie
 • Laserbehandeling

  Laserbehandeling

  Laserbehandeling is een innovatieve techniek om plasklachten te behandelen door een vergrootte prostaat.

  Meer informatie
 • Robotchirurgie

  Robotchirurgie

  Met robotchirurgie kan de arts nauwkeuriger laparoscopisch opereren. Er is hierdoor minder kans op complicaties

  Meer informatie
 • 1

Doe een zelftest

 • Testosteron tekort test

  Testosteron tekort test

  Testosteron-tekort kan uw energie verminderen.

  Meer informatie
 • Plasklachtentest

  Plasklachtentest

  Heeft u klachten met plassen of incontinentie?

  Meer informatie
 • Erectietest

  Erectietest

  Twijfelt u aan de kwaliteit van uw erecties?

  Meer informatie
 • 1

Niersteenvergruizer

 

Het vergruizen van een niersteen of uretersteen (steen in de urineleider) gebeurt in dagopname.
De niersteenvergruizer is een apparaat waarbij door middel van schokgolven energie wordt opgewekt. Deze energie wordt voortgeleid en geconcentreerd in één punt. Met gebruik van röntgendoorlichting of echo wordt de locatie van de steen gezocht. De energie/ schokgolven worden geconcentreerd ter plaatse van de steen en wordt hiermee vergruisd tot kleine fragmenten. Elke schok is hoorbaar als een harde tik. De fragmenten worden doorgaans via de natuurlijke weg uitgeplast.
Als pijnbestrijding krijgt u via het infuus een morfineachtige stof ingespoten.
De behandeling duurt 30-60 minuten.

Behandeling van nierstenen

Voor de behandeling van nierstenen bestaan er verschillende mogelijkheden ( met name: enkel pijnstilling, ESWL of operatief verwijderen van de steen). De behandeling is meestal afhankelijk van de grootte van de steen en zijn positie in de ureter. Kleine steentjes (<5mm) worden meestal spontaan uitgeplast en vragen dus geen specifieke behandeling behalve adekwate pijnstilling.

ESWL (niersteenvergruizer)

De niersteenvergruizer of ESWL genereert schokgolven die de steen ter plaatse fragmenteert zonder de omliggende weefsels te beschadigen. De steen wordt vergruisd tot meerdere kleine fragmenten en deze worden, meestal pijnloos, uitgeplast. Een zeldzame keer kunnen er koliekpijnen optreden door passage van grotere steenfragmenten.

De steenvergruizer in ons ziekenhuis is  van de nieuwste generatie (Storz Modulith SLK). Dit toestel  heeft als groot voordeel dat er geen zware pijnstillers noodzakelijk zijn. Meestal volstaat een algemene pijnstiller type Diclofenac (Voltaren) en een verdovende huidzalf (EMLA). Een ESWL-sessie gebeurt via dagopname.

Fotolia 70543 XSNiersteenvergruizing


Operatief verwijderen van de steen

Een steen die niet spontaan wordt uitgeplast en/of niet vergruist kan worden, moet operatief verwijderd worden via een ‘kijkoperatie’. Er zijn twee types van  kijkoperatie mogelijk m.n. een ureterorenoscopie (URS) of een percutane nefrolithotripsie (PNL). Beide ingrepen vinden plaats onder een korte narcose.

- Ureterorenoscopie (URS): hiermee wordt dmv een flexibele of semi-flexibele camera de steen opgespoord via de blaas en het urineleider (ureter). De steen wordt inwendig vergruist dmv een laser en vervolgens, indien mogelijk,  verwijderd met een mandje of grijptang. Indien er veel zwelling is rondom de steen, kan beslist worden om tijdelijk een inwendige buisje (dubbel J-stent) achter te laten. De dubbel J-stent wordt poliklinisch en onder lokale verdoving verwijderd na 2-3 weken.

-Percutane nefrolithotripsie (PNL): hiermee worden grote nierstenen (>1.5cm) verwijderd  via één klein gaatje in de zij dmv een nefroscoop. De grote steen wordt met een speciale drilboor gelijktijdig gefragmenteerd en opgezogen in een potje. Na de ingreep wordt een drain achtergelaten gedurende 1 à 2 dagen.

Steenstraat

Uit recente studies is gebleken dat patiënten met een niersteenkoliek, die binnen de 2 dagen een ESWL-sessie ondergaan, meestal een grotere kans hebben om sneller steenvrij te zijn en minder kans hebben op een ziekenhuisopname en een eventuele operatieve ingreep.  Om deze reden richtten wij een ‘steenstraat’ in onze polikliniek op.

Huisartsen kunnen hun patiënten (met verdenking van niersteenkolieken), daags zelf insturen om de ‘steenstraat’  te bewandelen.  De opzet is hierbij om de nodige onderzoeken (bloed-  urineonderzoek en beeldvorming) op 1 dag af te ronden. Vervolgens wordt samen met de patiënt een actieplan gemaakt.  Indien een ESWL-sessie nodig zou zijn, trachten wij dit te regelen binnen de 2 dagen.  ESWL-sessies worden op maandag-, woensdag- en vrijdagnamiddag uitgevoerd.

Afspraak

 • 's-Hertogenbosch: 073-553 6010
 • Boxtel: 0411-656858
 • Zaltbommel: 0418-540027
 • Nieuwkuijk: 073-5532434

telefoon

Volg ons

Volg het Centrum Voor Urologie via Twitter

@CentrumUrologie

twitter

Penislengte

penislengte

Fictie en feiten over de lengte van de penis

Download de PDF